Zelf keuken plaatsen

Zelf keuken plaatsen? Bij Ikea keukens deed men niets anders. Inmiddels kun je bij alle keukenzaken je keuken zelf monteren. Toch kunnen er best wat dingen misgaan – Flink wat dure keukens zijn verprutst op deze manier. Waar moet je op letten?

Een keuken zelf plaatsen eigenlijk alleen weggelegd voor doorgewinterde klussers. Ben je geen ervaren doe het zelver? Dan kun je beter hulp inschakelen van een handyman of keukenmonteur.

Bij keukenmontage draait het vooral om kennis en kunde van de monteur. Natuurlijk speelt ook de kwaliteit van de keuken mee. Zie je het voor je? Een paar keer flink wroeten in een kapot gat met een schroef die niet meer lekker loopt – hinderlijk! Als laatste heb je het juiste gereedschap nodig.

Ontvang gratis keukenbrochures of vergelijk de goedkoopste keukens zijn van dit moment.

Nog geen keuken gevonden? Ontvang alvast gratis keukenbrochures met talloze pagina’s ideeën en suggesties voor je nieuwe keuken.

Voorbereiding om zelf een keuken te plaatsen

Voordat je een keuken kan gaan monteren moet je eerst wat voorbereidingen treffen. Dit hangt alleen af van het soort keuken – en welke dingen er in moeten komen.

De belangrijkste tip: laat je keuken goed opmeten door een professional. Meet nooit zelf – de verantwoordelijkheid ligt dan volledig op jouw schouders. Wil je helemaal veilig zijn? Gebruik een laser om te meten.

Op dit punt heb je in elk geval al twee klusfases achter de rug – Het demonteren van de oude keuken en het voorbereiden van de kookruimte. Mocht je een vloerverwarming willen dan betreft dit de eerste fase van dat voorbereiden.

Het slopen van je oude keuken kun je zelf doen, maar er bestaat ook een kans dat je dingen beschadigt. Uitbesteden is daarom ook een optie. Bij hert voorbereiden van je kookruimte bedoelen we dat de leidingen op de juiste plaats liggen. Neem je hetzelfde keukenontwerp? Dan ligt alles nog goed. Wil je een ander model in je nieuwe keuken? Dan moet je leidingen verleggen.

Het plaatsen van een vloerverwarming kun je beter door professionals laten doen. Wel moet je er voor zorgen dat de muren glad en loodrecht zijn aangesmeerd. Als laatste is het erg belangrijk dat de hoeken haaks zijn – anders krijg je problemen met het niet passen van een aanrechtblad.

Plaats je een tussenwand of een keuken met bar, wees dan voorzichtig. De keukenkasten en het aanrechtblad moeten direct passen. Eventueel nieuwe deurposten en raamkozijnen plaats je als laatste in deze fase.

zelf keuken plaatsen

 

Elektra en leidingen plaatsen nieuwe keuken

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om gas en elektra over te laten aan een erkend installateur. Het spannendste laat je dan uitbesteden – de rest doe je zelf. Ook bij het verplaatsen van stopcontacten en leidingen in de keukenruimte is het noodzakelijk je keukenplan erbij te nemen.

Een centimeter verschil kan er al voor zorgen dat bijvoorbeeld de oven al niet meer gemonteerd kan worden. Je moet er ook voor zorgen dat er achter de apparaten zoals de koelkast, oven, vaatwasser en vriezer geen leidingen op de muur lopen. Dit kunt je wel verhelpen door bijvoorbeeld een dieper aanrechtblad te nemen – zo passen de leidingen wel achter de kast.

Als laatste kun je de leidingen het beste zoveel mogelijk in frezen. Plaats aansluitpunten ter behoeve van apparatuur zoveel mogelijk in de buurt van de apparaten om uitbouw in de toekomst te vergemakkelijken.

Voordat je de apparatuur en de leidingen gaat plaatsen is het verstandig om de gaten af te tekenen. Zo weet je direct waar de aansluitpunten zitten. Dus kun je met gatenboor of decoupeerzaag de gaten aanbrengen.

Tip: houd altijd de meegeleverde leiding tekening aan. Omdat alles op maat wordt geleverd en precies past in je keukenruimte, zou je zeggen dat er weinig mis kan gaan. Toch kun je veel fouten maken met zelf je keuken plaatsen. Bekijk objectief waar je goed in bent en wat je aan professionals overlaat.

 

Handig: Top 3 Best beoordeelde keukenzaken

 

Het in elkaar zetten van de basiselementen voor dat de keuken wordt geplaatst

Het is verstandig om in een grote ruimte – bijvoorbeeld de schuur – te reserveren om de keukenkasten in elkaar te zetten. Nog beter natuurlijk als je keukenkasten krijgt die al geassembleerd zijn. Onder de basiselementen vallen de ombouw kasten – keukenlade en  keukendeurtjes monteren we later. Als laatste komt het interieur zoals ladeverdelers in de keuken.

Hoe plaats je een keuken

Nu alle voorbereidingen klaar zijn kunnen we zelf plaatsen. Teken de maten van de keuken en de kasten op de muur af.  Zo kun je zien waar je de keukenkasten moet plaatsen. Tip: bestudeer de meegeleverde tekeningen goed.  .

Het is belangrijk dat je vanuit de hoek begint met stellen – en dan verder naar buiten werkt. Zorg hierbij dat alles waterpas en haaks staat. Hierdoor kun je de paslijsten – of passtukken – straks makkelijk op maat zagen en aan de zijkanten plaatsen.

Heb je bovenkasten in de keuken? Plaats deze dan als eerste. Daarna plaats je pas de onderkasten in de keukenruimte.

Tip: het is handig om een hulpbalk waterpas aan de muur te bevestigen, Hierdoor staan de keukenkasten achter op de juiste hoogte. Nu hoef je alleen nog de voorkant te stellen. De vaatwasser blijft nog een open plek in de keuken. Zorg dat er nog 60 cm ombouwruimte vrij blijft. Controleer regelmatig of er niks verschoven is. Mocht er iets verschuiven, dan past de vaatwasser er niet meer in – of ontstaat er een lelijk gat.

Vergeet ook niet de naden aan de binnenkant van de kasten te kitten. Dit kan bij de koelkast en de vaatwasser. Ook de naad tussen de hoge kast en werkblad kun je het beste kitten.

Wil je tegels in de keuken? Deze kun je het beste als laatste plaatsen. Je kunt de tegels het beste vanaf het aanrechtblad omhoog tegelen. Zo krijg je een perfecte aansluiting op het blad. Het is verstandig om de onderrand vrij te laten voor de kitrand – ook hier is kit noodzakelijk.

 

Handig: Top 3 Grootste keukenshowrooms vergelijken

 

Werkblad plaatsen

Nu alle kasten in de keuken zijn geplaatst, is het tijd om het keukenblad te bevestigen. Het is verstandig om een keukenblad te bestellen bij een keukenwinkel. Het blad moet echt op maat gemaakt zijn. Ook kun je beter alvast de uitsparingen in het werkblad hebben zitten – de uitsnede voor de kookplaat en de wasbak. Ook is het verstandig om de keuken op te laten meten door een ervaren bedrijf, zo voorkom je fouten in het meten van het werkblad.

Het werkblad plaatsen is niet moeilijk – wel zwaar. Minimaal 2 personen zijn wel nodig. Als je kasten waterpas staan, komt je werkblad er perfect op te liggen. Hoekbladen moet je koppelen met spietjes en koppelbouten.

Je kunt de 2 bladdelen bevestigen door schroeven vanuit de onderkasten aan te draaien. Houten en stenen bladen dien je te monteren met behulp van de meegeleverde instructies. Het is belangrijk dat je het werkblad goed afkit. Overtollig kit kun je weg halen met water of azijn.

 

Het plaatsen van de spoelbak en de inbouwapparatuur in de keuken

Nu het werkblad is geplaatst, kun je de inbouwapparatuur en de spoelbak gaan monteren. Het  monteren van de spoelbak is redelijk eenvoudig. Je moet er alleen voor zorgen dat de afvoerslang  – die je zelf op maat moet maken – liever te lang is dan te kort. Het monteren en aansluiten van de inbouwapparatuur gaan volgens de meegeleverde montagevoorschriften.

Als laatste – de keukendeurtjes monteren

Als laatste moet je de lades en keukenfrontjes monteren. De lades moet je eerst in elkaar zetten – dan pas kunnen ze in de keukenkasten. De lades zijn er makkelijk in te krijgen maar weer moeilijk uit te krijgen. Daarom kun je de keukenlades het beste als laatste te plaatsen.

De handvatten kun je als laatste plaatsen.

Tip: Hang de deurtjes en de lades niet al te recht. Vermoedelijk moet je zog een paar keer bijstellen. Vergeet het ontluchtingsrooster voor de koelkast of vriezer niet in te plinten.

Heb je krans of lichtlijsten? Deze zie je alleen in een klassieke keuken. Dan moet je deze op maat brengen en vast schroeven. Als laatste kun je de plinten op maat maken en monteren.

 

Handige tips voor het uitzoeken van een keuken:

1. Best beoordeelde keukenshowroom

2. Goedkoopste keukenshowroom

3. Grootste keukenshowroom

 

Twijfel je na dit verhaal of je zelf je keuken moet plaatsen of niet? Dan kun je altijd overwegen het uit te besteden. De meeste keukenwinkels hebben eigen keukenmontage bedrijven in dienst.

Lees hier alles over de kosten  nieuwe keuken plaatsen.

Ontvang gratis keukenbrochures om honderden opstellingen en inspiratie in huis te halen.

Mocht je meer willen weten over de gemiddelde prijs van een keuken, bekijk dan kosten nieuwe keuken.

 

  • Monique RG schreef:

    Goed artikel,
    Fijn dat alles zo uitgebreid en netjes word uitgelegd.
    Schrijven jullie meer van dit soort artikels?
    Groetjes,
    Monique van stunten
    met plinten.

  • Sandra schreef:

    Wat kost om een keuken laten plaatsen?

    (wij zijn niet zo handig namelijk)

    vr gr Sandra

    • IZAA schreef:

      Beste Sandra,

      Veel hangt af van de grootte van de keuken. De meeste keukenzaken berekenen dit per strekkende meter.

      Op werkspot.nl zijn veel keukenplaatsers te vinden.

      Groet, team IZAA

  • IZAA

    >