Welke keukenvormen zijn er en welke maten heeft de keukenvorm minimaal nodig?

 

Alle keukenvormen die er zijn, zijn meestal onder te verdelen in een paar catagorieën. Er zijn meerdere vormen keukens, meestal genoemd naar letters uit het alfabet. We hebben de I-vormige keuken, de L-vormige keuken ( De hoekkeuken ), de U-vormige keuken, de G-vormige keuken en de T-vormige keuken. Wat zijn de voordelen en nadelen en welke maten hebben we minimaal nodig bij deze soorten keukens?

Wat zijn kleine, gemiddelde en grote keukens?

Wat is een kleine keuken? Meestal is dit er één die binnen de maten van 2,5 bij 2,5 meter valt. De gemiddelde keukenmaat in Nederland is een keuken van 2,5 bij 4 meter. Dit zijn maatvoeringen die het meeste voorkomen in de  huizen in Nederland. En wat is nou een grote keuken? Dit zijn keukens die vallen in een ruimte van 4 meter of meer dan 4 meter.

 


Net als 40.000 anderen toegang krijgen tot exclusieve kortingen en tips?
Vindt het in de gratis keukenmagazines.
Hier te bestellen!


 

 

De keukenvormen

Een overzicht van de bekendste keukenvormen in Nederland.  Wilt een beeld bij deze keukenvormen? Bekijk dan de keukeninspiratie pagina. Daar staan keukens in verschillende vormen en stijlen.

De rechte keuken

De rechte keuken is meestal niet groot en handig. Alles ligt dicht bij elkaar maar daardoor is de kleine rechte keuken  vaak niet heel bijzonder. Het wordt moeilijker om te koken door de kleine keukenruimte.

In sommige gevallen, zoals oudere woningen met een pijpenlade, een lang en zeer smal vertrek die je vaak bij oudere woningen ziet, is de rechte keuken soms uitzonderlijk lang. Een meter of 5 a 6. Dat maakt een rechte keuken in gebruik en qua ergonomie weer een stuk onhandiger, je moet immers verder lopen. Hoe langer een keuken wordt, hoe minder functioneel hij wordt. Daarom worden rechte keukens meestal niet langer gemaakt dan een meter of 4 lang. De gemiddelde rechte keuken is 3.60 meter. Bij een rechte keuken van rond de 4 meter zijn we ook in staat flinke ladekasten te plaatsen en meer vrijheid te krijgen in het keukenontwerp.

Voordelen van een rechte keuken:

– Qua aanschaf vaak het goedkoopste in vorm
– Met rechte keukens gaat in bestellingen vaak het minste mis

Nadelen van een rechte keuken:

– Veelal vrij standaard en weinig uitdagend
– Is vaak niet groot en heeft weinig werkoppervlak

Minimale benodigde maatvoering voor een rechte keuken:

Minimale maatvoering om een rechte keuken te kunnen plaatsen met alle benodigde keukenapparatuur er in is 2.70 meter.

De L-vormige keuken of hoekkeuken

Met de hoekkeuken kwam er meer werkblad ruimte beschikbaar en de afstanden van het gebruik van de keuken en daarmee de functionaliteit bleven kort. Bij de hoekkeuken hebben we meestal 1 deel voor het koken en 1 deel voor het spoelen.

Een L-vormige keuken geeft net even wat meer mogelijkheden dan een rechte keuken. Verder gaf de hoekkeuken wat lucht en ruimte. Er waren in verhouding minder hangkasten nodig omdat er meer bergruimte in de onderkasten was. Meestal wordt een hoekkeuken uitgevoerd met 1 kant hangkasten en een ” vrije ” bovenkant. Deze keuken is uitermate geschikt voor mensen die geen opgepropte keuken willen en toch veel bergruimte willen hebben.

Voordelen van een hoekkeuken:

– Meer werkbladruimte
– Redelijk voordelig te verkrijgen
– Ideale verdeling van kookgedeelte en spoelgedeelte in de keuken
– Qua ontwerp veel meer mogelijkheden dan de rechte keuken

Nadelen van een hoekkeuken:

– Maak een van de delen nooit te kort, dan ziet een L-vormige keuken er niet meer uit. Houdt altijd indien mogelijk een hoek van 150 cm aan voor het kortste deel.

Minimale benodigde maatvoering voor een hoekkeuken:

De minimale maatvoering die nodig is voor een hoekkeuken is 240 cm x 150 cm.

Deze afmetingen toepassen? Probeer deze ontwerptool eens! Gratis en gemakkelijk inzicht krijgen in je keukenontwerp.

De U-vormige keuken

De laatste jaren is de U-vorm wat uit de mode geraakt in keukenland. Het doel van de U-vormige keuken was echt optimale ergonomie creeren. Weinig heen en weer lopen, maar wel relatief veel draaien in de keuken. Alles ligt met een kleine U-vormige keuken redelijk binnen handbereik. De U keuken is een keuken voor de praktische mens die graag alles bij de hand wil hebben en meestal meer gaat voor praktisch dan design.

Als variant op de U-vormige keuken is er ook nog de G-vormige keuken, maar die komt vrij weinig voor. De U-vorm wordt dan verlengd met een schiereiland. Wil de G keuken tot zijn recht komen, moet de keuken een minimale maat hebben van 3.60 op het langste deel.

Voordelen van de U-vormige keuken:

– Alles is praktisch binnen handbereik
– Weinig heen en weer lopen

Nadelen van de U-vormige keuken:

– Door de 2 hoeken zijn deze keukens vaak niet goedkoop
– U-vormige keukens kunnen indien met veel hangkasten uitgevoerd worden vrij beklemmend overkomen

Minimale benodigde maatvoering voor een U-vormige keuken:

– De minimale lengtemaat van een hoekkeuken is 240 cm
– De minimale tussenruimte komt daarmee op 120 cm
Let op! dit is eigenlijk te kort. Beter is om bij een u keuken een tussenmaat van 150 cm te nemen

Ook interessant…

Op zoek naar andere informatie of ben je gewoon nog niet uitgelezen? Lees dan meer op één van deze pagina’s.

IZAA

>